Бракониерски хроники

17.12.08 г.

Болен туркменски леопард чака Първанов за евтаназия


След като положи венец на паметника на Туркменбаши, българският президент Георги Първанов ще отлети за резервата Копетдаг, където ще отстреля кавказки леопард (panthera pardus saxicolor наричан още туркменска, иранска или персийска пантера).

Този вид леопард е изключително рядък и е записан като критично застрашен вид в Червената книга. В Туркменистан са останали около 90 леопарда, като 48 от тях са в резервата Копетдаг.

Ловът на кавказки леопард в Туркменистан е забранен още от съветско време, от 1969 г. За българският президент по изключение е дадено разрешение за отстрел на стара и болна мъжка пантера, тъй като е известно, че той не стреля по женски екземпляри. В документацията на резервата президентският лов ще бъде регистриран като евтаназия на болното животно.

Домакините са взели всички мерки, за да не се повтори инцидента от неуспешния лов на леопард в Азърбейджан по-рано тази година. Тогава президентът не уцелил, а раздразнената голяма котка се нахвърлила върху него и свитата му, предизвиквайки паника и хаотична стрелба от страна на гардовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар