Бракониерски хроники

23.12.08 г.

Туркменски газ - Набуково лято

След като подписал покупката на 2 млн куб/м туркменски газ, президентът Първанов поканил туркменския си колега на оперен фестивал "Набуково лято" в София, информира ашхабадската преса. На фестивала са поканени също Владимир Путин и Ислам Каримов, както и някои по-незначителни западни лидери - пишат още туркменските вестници. Президентът на Туркменистан топло благодарил на Първанов и изтъкнал, че при Туркменбаши оперното изкуство е преживяло невиждан разцвет, който продължава и до наши дни.

Според западни анализатори тази информация е кодирана. Туркменистан е диктаторска страна, в която всяка информация за стратегическите ресурси е засекретена. Вероятно става въпрос за международния енергиен форум, който София се опитва да организира в началото на лятото на 2009, но засега не среща топъл прием в западните дипломатически канцеларии - смятат специалисти по енергийната сигурност.

Въпреки противоречивите оценки за дипломатическите совалки на Първанов, за когото наскоро Асошиейтед Прес писа, че играе двойна игра между проектите Набуко и Южен поток, всички анализатори са съгласни, че "Набуково лято" или "Набуков ден" са подходящи рекламни етикети за форума по енергийна сигурност лансиран от София.

2 коментара:

  1. Ей за това сме най подготвени за кризата.20 на 0 за България.Европеския съюз губи мача срещу нас.

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно не е вярно, че към енергийния форум през април в София няма интерес. Напротив! Интересът е определено голям и се очаква да пристигнат ключови фигури на най-високо равнище както от Европа така и от Централна Азия. Както и от САЩ!

    ОтговорИзтриване