Бракониерски хроники

19.12.08 г.

Първанов се срещна с туркменски дисиденти

Българският президент Първанов, който е на официално посещение в Туркменистан се срещна вчера с местни дисиденти. Работният обяд с представители на Комитета за защита на правата на ловеца протече в дружески и конструктивен дух. В КЗПЛ членуват висши чиновници, магистрати и творци, които са запалени ловци, но не могат да упражняват страстта си в Туркменистан поради наложената от покойния Туркменбаши тотална забрана за ловуване.

Забраната е свързана с някои идеологически съображения, разясниха на Първанов туркменските ловци. В първата част на свещената книга на Туркменбаши "Рухнама" (тази, която бе изпратена в космоса на борда на руската ракета "Днепър") е казано, че всички диви животни идват покорно да ядат от ръката му. Разрешаването на отстрела влиза в противоречие с тази догма, обясни главният идеологически съветник на Сапармурат Ниязов. Изключения са правени само за гостуващи държавни глави като Путин и Първанов.

Членовете на Комитета посрещнаха Първанов с надежда, че българският президент ще лобира за смекчаване на забраната. Те му връчиха петиция, в която се казва, че след смъртта на Сапармурат Ниязов не се е родил друг такъв любимец на дивите животни и не се очаква да се роди в обозримо бъдеще. В петицията се иска ловът да бъде разрешен само на най-близките на покойния президент и на тяхното потомство.

Ашхабад, собствен кореспондент на Рога и Копита

Няма коментари:

Публикуване на коментар