Бракониерски хроники

20.01.09 г.

Първанов като главнокомандващ на авджийското опълчение

Президентът Първанов обеща на специална конференция да мобилизира екипа си за изготвяне на нова стратегия за националната сигурност. Няколко дни по-късно редакцията на Рога и Копита се сдоби с чернова на този важен документ.

Като основни заплахи за сигурността на България се посочват енергийните кризи и пандемиите от рода на птичия грип. Отчита се, че в момента страната няма ресурс да противостои ефикасно на подобни предизвикателства.

Особено безпокойство предизвиква редуцирания състав на армията, на чиято мобилизация ще трябва да се разчита при кризисни ситуации.

Предложението на президентството е да се организират и обучат членовете на БЛРС, които представляват "една паралелна армия", според дефиницията на стратегията. Това са близо 120000 души: "лоялни, зрели граждани, обучени да боравят с оръжие", чийто потенциал може да се използва целесъобразно - твърди се в документа.

Авджиите могат да се организират в опълченски корпус за национална сигурност под шефството на върховния главнокомандващ. Многобройното опълчение може да се използва при различни кризисни сценарии, някои от които са развити в документа.

Примерен сценарий е опазването на бъдещия петролопровод Бургас-Александропулис от кражби на петрол, извършвани от лумпенизирани елементи. Такива събития са често явление в Нигерия, където бедното население се препитава като дупчи и източва тръбите с нефт, за да го препродава на черния пазар.

Поради нарастващото социално разслоение, пауперизацията на големи маси от българското население и силното намаляване на енергийните ресурси, в близките 20 години такъв сценарий не е изключен и в България, посочват авторите на стратегията. Според тях кражбите на петрол могат да поставят в критична ситуация доставките на енергоресурси от Русия за България. "Справедливата реакция на Русия на кражбите на газ от Украйна, от които страда българската икономика днес е недвусмислен сигнал за такава опасност" - четем в черновата.

Опълчението на БЛРС може да се включи в охраната на тръбата с патрули, подпомагащи въоръжената охрана на Газпром, предлага се в документа и се уточнява, че "отличното познаване на терена и на местното население ще са решаващи за успешното отблъскване на мародерите".

Друга функция на ловното опълчение може да стане систематичния отстрел на прелетните птици по границата, за да се избегне пренос на зараза от птичи грип.

Този способ за борба с панзоотията беше предложен от руския политик Жирновски преди няколко години, за да се опази руската територия от нашествие на заразени чуждоземни птици.

Ефективността на предложението на Жирновски беше подложено на съмнение от руски учени заради голямото протежение на руските граници и пропорционално малкия брой на ловджиите в Русия.

Методът, обаче, е приложим в България, която има предимството на малка страна с пропорционално голям брой ловджии, смятат стратезите на президента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар