Бракониерски хроники

30.01.09 г.

"Спускащият се дракон" убягна на Първанов

Сред близо 3 милиона туристи годишно във виетнамския залив "Ха Лонг" се оказа и българският президент Първанов.
Уникалността на посещението на държавния глава се изрази в желание да вземе на прицел "Спускащият се дракон", както се превежда "Ха лонг" на български.
Домакините успяха да осигурят оптически прицел, но драконът така и не благоволи да се спусне за времето на посещението. Това предизвикало силно раздразнение у българския президент според очевидци.
Виетнамски официални лица изразиха безпокойство, че дипломатическият инцидент ще се отрази неблагоприятно на българо-виетанамските икономически отношения.
Няколко часа по-късно на борсата в Илиенци виетнамските дънки силно поскъпнаха и достигнаха нива от 1989 г. - съобщиха брокери.

27.01.09 г.

Kонкурс Хайку за Гоце

Президентското посещение в Япония вдъхнови онлайн ценителите на кратките стихотворни форми. Рога и Копита обявява конкурс за хайку по темата. Наградата за най-добрите произведения е жълта сигнална жилетка за разхождане сред природата по време на ловния период. Моля, оставяйте образците в коментарите към постинга.

26.01.09 г.

Първанов премигва на изгряващото слънце

Българският президент е в Япония. Поради факта, че Япония е правова държава не се очаква да донесе ловни трофеи оттам.
Японски колеги съобщиха, че са засекли Първанов рано сутринта да премигва на изгряващото слънце.
Колеги, това не е премигване, а прицелване.
Ако не вярвате, последвайте делегацията във Виетнам.

21.01.09 г.

Първанов в Русия - Чебурашка, внимавай!

По повод на предстоящото посещение на президента Първанов в Русия, екипът на Рога и Копита подготви следното писмо до любимия детски герой Чебурашка.

Мили Чебурашка,

Как си? Как е приятелят ти Гена? Искаме да те предупредим, че към Русия се насочва ловецът Първанов, известен също като Гоце.

Знаем, че ти си неизвестно на науката зверче и си защитено от всички видове закони и милионите детски усмивки, но този Гоце е същински звяр и няма да те пожали. Именно защото си рядък и защитен. Той по такива най-обича да стреля. Преди месец застреля без да му мигне окото рядък планински овен-архар в Узбекистан. Гръмна го насред резервата, където архарът си мислеше, че е в безопасност.

Скъпи Чебурашка, най-добре се скрий за няколко дни. Само че не се крий в съндък за портокали, нито пък при Гена в зоопарка, защото този Гоце също е бил пионерче, гледал е филмчето и знае къде да те търси.

Виждаш ли какви садисти израстват тези пионерчета? Що ти трябваше да те приемат и теб в отряда, но карай, твоя си работа. Сега е по-важно да не те намери Гоце.

Питай за убежище в японското посолство. Те там те обичат и сигурно ще те скрият докато мине опасността.

Предупреди, моля те и Гена да се пази. Той не е рядък звяр, но нека не си играе с огъня, защото Гоце и на крокодили посяга. Таралежчето да си седи в мъглата, в най-гъстата. Ако случайно имаш адреса на Ну Погоди, прати ни го да му пишем и на него.

Твои болгарские друзья

София, Болгария

П.С. Кажи деликатно на Шапокляк да не се навърта покрай официалната делегация. Вярно е, че е стара и грозна, но с този Гоце не се знае.

Ако искате да предупредите и подкрепите Чебурашка, подпишете тук или оставете коментарче с името си (ако ви стиска де).

Митничари хванаха трофей на Първанов

Както съобщиха информационните агенции, на митница София в багажа на български дипломати от Кайро е намерен препариран крокодил.

По информация на Рога и Копита крокодилът на име Гена е острелян от президента Първанов при официалното му посещение в Египет през април 2008. Гена идвал от Русия и се изтягал край басейна в шикарен курорт на Червено море, където президентът му светил маслото.

Животното е оставено за препариране в Кайро, тъй като в България няма таксидермисти, умеещи да препарират качествено крокодили.

Наши източници в митниците съобщават също, че изтичането на информация за залавянето на контрабандния крокодил е отмъщение на бившия шеф на митниците Асен Асенов, който беше принуден да подаде оставка миналата година.

Асенов също е страстен ловец и неведнъж е придружавал президента в ловни и бракониерски походи, като този за вълци край Симитли.

Отношенията му с Първанов се влошили, защото президентът не го защитил и позволил на Станишев да го уволни - коментират авджии от ловната дружинка на президента.


Вижте и предупреждението към Чебурашка...

20.01.09 г.

Първанов като главнокомандващ на авджийското опълчение

Президентът Първанов обеща на специална конференция да мобилизира екипа си за изготвяне на нова стратегия за националната сигурност. Няколко дни по-късно редакцията на Рога и Копита се сдоби с чернова на този важен документ.

Като основни заплахи за сигурността на България се посочват енергийните кризи и пандемиите от рода на птичия грип. Отчита се, че в момента страната няма ресурс да противостои ефикасно на подобни предизвикателства.

Особено безпокойство предизвиква редуцирания състав на армията, на чиято мобилизация ще трябва да се разчита при кризисни ситуации.

Предложението на президентството е да се организират и обучат членовете на БЛРС, които представляват "една паралелна армия", според дефиницията на стратегията. Това са близо 120000 души: "лоялни, зрели граждани, обучени да боравят с оръжие", чийто потенциал може да се използва целесъобразно - твърди се в документа.

Авджиите могат да се организират в опълченски корпус за национална сигурност под шефството на върховния главнокомандващ. Многобройното опълчение може да се използва при различни кризисни сценарии, някои от които са развити в документа.

Примерен сценарий е опазването на бъдещия петролопровод Бургас-Александропулис от кражби на петрол, извършвани от лумпенизирани елементи. Такива събития са често явление в Нигерия, където бедното население се препитава като дупчи и източва тръбите с нефт, за да го препродава на черния пазар.

Поради нарастващото социално разслоение, пауперизацията на големи маси от българското население и силното намаляване на енергийните ресурси, в близките 20 години такъв сценарий не е изключен и в България, посочват авторите на стратегията. Според тях кражбите на петрол могат да поставят в критична ситуация доставките на енергоресурси от Русия за България. "Справедливата реакция на Русия на кражбите на газ от Украйна, от които страда българската икономика днес е недвусмислен сигнал за такава опасност" - четем в черновата.

Опълчението на БЛРС може да се включи в охраната на тръбата с патрули, подпомагащи въоръжената охрана на Газпром, предлага се в документа и се уточнява, че "отличното познаване на терена и на местното население ще са решаващи за успешното отблъскване на мародерите".

Друга функция на ловното опълчение може да стане систематичния отстрел на прелетните птици по границата, за да се избегне пренос на зараза от птичи грип.

Този способ за борба с панзоотията беше предложен от руския политик Жирновски преди няколко години, за да се опази руската територия от нашествие на заразени чуждоземни птици.

Ефективността на предложението на Жирновски беше подложено на съмнение от руски учени заради голямото протежение на руските граници и пропорционално малкия брой на ловджиите в Русия.

Методът, обаче, е приложим в България, която има предимството на малка страна с пропорционално голям брой ловджии, смятат стратезите на президента.

13.01.09 г.

Партия ЛИГА се точи за властта


Рога и Копита научи от надеждни източници, че отдавна спряганата президентска партия ще се казва : ЛИГА за България.

Лигата се готви за летящ старт с подкрепата на 120000 члена на БЛРС, финансиране от приближени на президента олигарси и ще разчита на популярност осигурена от социолозите Андрей Райчев и Юрий Асланов.

Програмата на партията е хедонистично ориентирана. Според нашите източници, които са подслушвали на тайната учредителна оргия, съкращението идва от Лов, Ищах и Голф с Авери.

Емблема на новата формация най-вероятно ще е стилизирана глава на Tyrannosaurus rex, напомняща за известния филм Jurassic Park.

Потърсен за коментар поетът Иван Гранитски реагира иносказателно със загадъчна усмивка: "Много са точили и точат лиги за България, но родните са най-дълги и сочни".

Така той косвено потвърди мнението, че ЛИГА освен хедонистична, ще бъде и патриотично ориентирана партия.

12.01.09 г.

След добитъкът и дивечът няма да може да протестира

Нов текст в проектозакона за ограничаване на протестите ще предложат депутати и министри.

Според него за несанкциониран протест ще се счита присъствието на дивеч в периметъра за сигурност на депутати, членове на правителството, на президентския екип, висши магистрати, висшият офицерски състав на армията и полицията, както и членове на семействата на гореизброените категории.

В тези случаи ще се допуска отстрелването на протестиращия дивеч независимо от вида му и ловния сезон, гласи поправката.

Периметърът за сигурност се определя "на един изстрел разстояние".

Според вносителите се очаква поправката да бъде приета на първо четене с голямо мнозинство. Няма вероятност текстът да бъде подложен на президентско вето, така че законът ще може да влезе в сила преди Великден - коментираха депутати-авджии, които са сред най-изложените на този вид протести.

11.01.09 г.

Депутати-авджии организират самоотбрана в парламента

Както научи Рога и Копита, към редовните полицейски и жандармерийски части, които ще охраняват парламента отвън на 14 януари ще се присъединят и депутати-авджии от управляващото мнозинство, както и техни симпатизанти от други парламентарни групи.

На тях ще бъде поверена охраната на вътрешните помещения на Народното Събрание и на аварийните изходи към градинката пред Художествената галерия.

Авджиите са се организирали по молба на Георги Пирински, който е изказал съмнения в лоялността на полицията и на жандармерията, особено след неотдавнашните пушещи и водни протести.

Доайенът на авджиите Дончо Цончев вече е пренесъл арсенала си от Нови Хан. Той е скрит зад червения ъгъл в стаята на парламентарната група на Коалиция за България. Същото е направил и Радослав Илиевски, който обеща на нашия репортер, че ще се стреля етично: само по мъжки екземпляри и само ако са в движение.

Броят на депутатите с ловен билет е удивително голям и е възможно да не достигнат оръжия, коментира депутатът Румен Ангелов, основател на Първа частна милиция. Той е направил предложение за целта да бъде освободена от хранилището на Военна прокуратура пушката, подарена на Иван Иванов-Рилски от винпром "Пещера".

Знаменосец на новосформираната депутатска чета ще бъде Клара Маринова, която от вчера бродира знаме с лозунга "И ловец съм и рибар съм...".

9.01.09 г.

Партида мъжки пингвини чака на варненската митница

Ято мъжки пингвини е доставено с кораб от Аржентина и в момента е под карантина във варненската митница. Пратката е договорена от президента Георги Първанов за ловното стопанство Кормисош, където в момента се гради пингвинариум.

Птиците са до една мъжки, тъй като не се предполага да бъдат развъждани, а доставките ще се подновят при изчерпване на популацията. Освен това, както съобщи на медиите депутатът от БСП Илиевски, президентът е етичен ловец и не стреля по женски екземпляри.

Депутати от опозицията се възмутиха от новата президентска придобивка. "Докато гражданите зъзнат като пингвини заради некадърната политика на управляващите, президентът си позволява екзотични развлечения" - каза Елиана Масева от ДСБ.

"Както обикновено опозицията се изказва некомпетентно, пингвините изобщо не зъзнат" - репликира Соломон Паси от НДСВ, който е посещавал българската антарктическата база.

Засега пингвините се чувстват отлично при температурните условия договорени от правителството и се хранят с апетит, съобщиха от митница Варна.

8.01.09 г.

Президентът ще приюти животни от софийския зоопарк

Президентството е предложило на софийския зоопарк да приюти временно на топло слона, хипопотама и носорога, поради възникналата криза с отоплението на софийския зоопарк.

По-рано д-р Иван Иванов, директор на Зоопарк-София каза за агенция Фокус, че ниските температури и липсата на парно излагат на опасност топлолюбивите животни.

Д-р Иванов уточни, че при папагалите се поддържа температура от 18 градуса, при маймуните 19 градуса, а при слоновете е 20 градуса.

От президентството не са проявили интерес към маймуните и папагалите, а само към едрия африкански дивеч, съобщиха нашите източници.

7.01.09 г.

Първанов с мерак да гръмне мутант?


Странна рисунка на рогато животно с вълча опашка и орлови нокти е намерил служител от резиденция Бояна в кошчето на трофейната зала.
По-рано в помещението, украсено с препарираните ловни трофеи на президента се е усамотил известният художник Свилен Русев, разказаха хора от интендантството.
На рисунката има загадъчни отметки: III блок - 3 год. - 2012.
Шифърът може би разкрива план за експеримент в АЕЦ, целящ създаването на мутирало животно - смята аналитичният отдел на Рога и Копита.
Подобен трофей би бил изключително ценен, категорични са запитани от нас експерти. Богати ловци от години следят информацията за мутирали видове от района на Чернобил, и изпращат тайни проучвателни експедиции, които струват доста скъпо, поради необходимостта от специална защитна екипировка.
Подходът с реактора е нестандартен, но при контролиран експеримент шансовете за успешна мутация силно нарастват - коментира хипотезата известен английски специалист по трансгенетика.

6.01.09 г.

Обръщение на президента по повод газовата криза

Уважаеми сънародници,

Криза е! Някои клеветници твърдят, че Русия ни е спряла газа. Това е абсурд! Знаете, че в Русия тече година на България в момента. От Русия също тече газ към нас, но Украйна най-безсрамно го краде.

Набелязъл съм мерки да се справим. Тази година ще отворим третия реактор и ще го натъпчем с руско рециклирано гориво. Евтино го дават, но ще го платим скъпо, за да гарантираме доставките, както гарантирахме доставките на газ.

За догодина като превантивна мярка ще махнем акциза върху домашната ракия. Да произведем повече, за да се грее народът отвътре. Европа ще ни разбере, сигурен съм.

Важното е годината на България в Русия да мине добре. Аз лично ще заведа три фолклорни ансамбъла в самолета си. Мисля и да потанцувам с тях. Казачок.

Чух също, че в горите край Москва видели стръвници. Ще помогна да ги ликвидират...

5.01.09 г.

Снимат у нас Особености на азиатския лов

Руският режисьор Александър Рогожин смята да заснеме у нас продължение на култовия филм "Особености на националния лов".
Лентата ще се казва "Особености на азиатския лов" и ще е с познатите герои, които този път ще отпътуват с частен самолет на бракониерски лов в Средна Азия.
На въпрос на "Рога и Копита" защо е избрал България, руският режисьор изтъкна няколко предимства над страната ни пред средноазиатските републики: разнообразен ландшафт, евтини режийни разходи и компетентни консултанти.
Рога и Копита научи също, че спонсор на филма, в който се изпива много алкохол е Пещера АД. Същото предприятие е спонсор на ловната пушка на арестувания за престъпна дейност антимафиот Иван Иванов известен още като "Рилски" или "Лапкащия".

4.01.09 г.

Ковачевският коч е в неизвестност

Изчезнал е прочутият ковачевски коч, оплакаха се овчари от Западните Родопи. За последно той е бил видян в кошарата на 31-ви декември следобед, преди пристигането в селото на президента Георги Първанов и охраната му от НСО.

Първанов празнува Нова Година в живописното село Ковачевица, като си е заминал още на 1-ви сутринта, съобщиха българските медии.

Ковачевският коч е прочут расов осеменител, с репутация като левочевския пръч, но не толкова ленив, обясниха за Рога и Копита местните хора. Славата му се носи не само из Дъбраша, но и в Централните Родопи, Пирин и даже в Гърция, откъдето идвали каракачани да заплождат овцете си. Именно ковачевският коч трябваше да поведе стадата на протестиращите български животновъди към гръцкото им изгнание през 2007 година.

Предполага се, че ковачевският коч е трансфериран в секретно ловно стопанство където държавният глава и други висши властници тренират за отстрел на скъпи трофеи.

Ако това е така, има реална опасност за живота и здравето на президента, предупредиха запознати. Животното е своенравно, агресивно и с много бърза реакция. Миналата година то изненадало ловци от Гоце Делчев дошли да отстрелват вълци и те се принудили да се спасят на едно дърво. Кочът гневно стъпкал мунициите им и дълго обикалял около дървото, преди да се прибере в кошарата за поредния осеменителен сеанс.

2.01.09 г.

За знамето на ЕС и президентския костюм


Много хора забелязаха, че знамето на ЕС отсъства от визуалното оформление на новогодишната реч на Първанов за 2009, за разлика от 2008 г.

Рога и Копита научи от достоверни източници, че нещата са можели да идат още по-далеч. Редакторите на БНТ едвам спасили европейския костюм на президента. Според изпратения от президентството сценарий Първанов трябвало да се появи пред публиката облечен като средноазиатски доганджия, със сокол на рамото и подпрян на древен арабски мушкет.

Така президентът искал дискретно да подчертае придобивките за България през 2009:
костюмът - подарък от Ислам Каримов и мушкетът, дарен от шейха на Катар.

До българското знаме в ъгъла трябвало да бъде подпряно копие с конска опашка, което било експонат в историческия музей в Ашхабад преди да го закрие покойният Туркменбаши. Туркменският лидер го подарил на Първанов за да подчертае историческата връзка между българския и туркменския народ.

Подобна наративна функция, но без историческата компонента трябвало да изпълнява и соколът.

За късмет екипът на БНТ се оказал упорит и се преборил с президентските имиджмейкъри за по-европейски вид на президента, но не можал да спаси европейското знаме.

Сурвакат Първанов с оригинален стих

Отличници от столични училища получиха привилегията да сурвакат президента и семейството му в началото на новата 2009.

Вдъхновени от президентските ловни подвизи те измислили оригинален стих-пожелание за Първанов:

Сурва сурва година
дълга пушка на гърбина
тежки рога над камина
сурава, сурава гадина
догодина доамина
на голямо сафари
той ще удари

Сур ще рече светлорус, така че суравата гадина е лъв - обясниха авторите. Другото е добре известно.

Бракониери тук, бракониери там.

Както съобщи Христо Михайлов, председател на Българския ловно-рибарски съюз, при всеки втори случай на бракониерство в България участва полицай, горски или някакъв друг въоръжен пазител на закона.

Рога и Копита допълва, че интересите на българските бракониери в чужбина са представени на много високо ниво. Във всеки първи регистриран случай на български гражданин, бракониерстващ в чужбина участва върховният главнокомандващ.